IZDVOJENI OGLASI
 
PRAKSE NA FACEBOOK-u

Srpski privrednici su protiv radnog vremena od pet, ali jedan bi ga uveo

Primer Stefana Arstola, vlasnika firme iz San Dijega koji je zaposlenima uveko petočasovno radno vreme, sledila bi malo koja srpska firma. Dok se neke pravdaju da je „takav zakon“, ima i onih koji tvrde da se kod nas efektivno zapravo i radi pet sati. Treći razlog je što Srbi na rukovodećim pozicijama sebe vide kao „velike šefove“, koji bi terali zaposlene da sede u firmi osam i više sati dnevno po sistemu „ja ih plaćam, ima da rade“.

Međutim, jedan srpski privrednik u anketi „Blica“ dao je suprotan odgovor. Toplica Spasojević, prvi čovek ITM i predsednik Udruženja korporativnih direktora ističe da bi ova promena bila dobra i za zaposlene i za poslodavce.

- Mi smo vrlo fleksibilni prema našim zaposlenima u vidu radnog vremena i smatram da klasični način rada odlazi u prošlost, jer i novi vidovi komunikacije to omogućavaju – kaže Spasojević.

On dodaje da i povremeni rad od kuće daje dobre rezultate, jer zaposlenom odgovara da dan ili dva više provede sa porodicom.

Rodonačelnik ove inicijative, Stefan Arstal se i u SAD, gde dobri radnici “retko idu na odmor” i gde je bolovanje mnogo ređa pojava nego kod nas, susreo sa šokom i nevericom da će njegova ideja da uspe.

- Kada kažem ljudima da moji zaposleni rade svega pet sati dnevno, odgovor je uvek „to je baš lepo, ali meni se ne isplati“. Toliko su zaslepljeni za radno vreme od 9 do 17 da nisu u stanju da zamisle bilo šta drugo – napisao je on za „Biznis insajder“.

Većina aneketiranih koje je “Blic” kontaktirao, spade u grupu privrednika koji ne mogu da zamisle ovakav sistem rada.

- U Srbiji se na poslu provodi osam sati, ali se od toga pet sati radi efektivno. Ipak, skraćeno radno vreme bi bilo moguće kada bi kupovna moć i radna svest bile nekoliko puta veće nego što su danas, kao i kada bi nivo tehnološke proizvodnje bio veći - smatra Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, vlasnik tekstilnog preduzeća Modus.

Iz Mobilne telefonije Srbije ističu da je najveća prepreka skraćivanju radnog vremena – zakon. Kako je njime propisano radno vreme od osam sati, o izmenama se u ovoj kompaniji ne razmišlja.

Sociolog Dušan Mojić potvrđuje da nema šansi da se petočasovno radno vreme primenjuje u većem broju firmi u Srbiji.

- Studije pokazuju da od osam sati radimo nekih pet, šest, pa bi to skraćivanje bilo produktivno i korisno, ali većina poslodavaca i pored toga sebe vidi kao neke velike šefove. Svest ljudi i uopšte kulturološka matrica je takva da bi oni na taj predlog rekli „pa ja njih plaćam, ima da rade osam sati“, „valjda ja znam šta je dobro“ i ne razumeju koliko bi to moglo da bude korisno – zaključuje Mojić.