IZDVOJENI OGLASI
 
PRAKSE NA FACEBOOK-u

Bolovi u leđima ugrožavaju ekonomiju

Samo u Velikoj Britaniji je u 2015. godini čak 40 odsto radno sposobnih imalo tegobe sa leđima. Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a toj cifri treba dodati i izgubljenu zaradu.

Bolovi u leđima posljednjih godina postali su toliko česta pojava i razlog odsustvovanja s posla, samo u Velikoj Britaniji je u 2015. godini čak 40 odsto radno sposobnih imalo tegobe.

Terapije koštaju ekonomiju milijardu funti godišnje, a kada se toj cifri doda izgubljena zarada, dobija se nevjerovatnih 12 milijardi funti.

Sa istim problemom se suočavaju i druge zemlje, prije svega razvijene, a ljekari najavljuju epidemiju bolova u leđima zbog dugog sjedenja ispred računara, televizora i manjka fizičke aktivnosti.

Zanimljivo, ove tegobe se češće dijagnostikuju kod žena i javljaju se u sve mlađim godinama, pokazuju studije u nekoliko zemalja. Prosječna dama prvi put osjeti bolove u vratu i leđima sa 28 godina, dok je muškarac bezbrižan do 32. rođendana. Kao glavni okidač tegoba, pripadnici oba pola naveli su podizanje i nošenje tereta, a na drugom mjestu je loše držanje tijela. Žene pate i zbog kućnih poslova, lošeg dušeka, dok muškarci krivca nalaze i u sportu.

Kako bi se bol izbjegao, kiropraktičari savjetuju da se, prilikom dizanja tereta, savijamo u koljenima umjesto u struku, a dok obavljamo fizički naporan posao, poput kućnog, pravimo pauze i izbjegavamo "krivljenje" kičme kad sjedimo i stojimo. Torbe bi trebalo nositi na leđima ili preko tijela, a cipele ne bi smjele da budu previsoke i krute. Za bolove u donjem dijelu leđa od neprocjenjivog značaja je redovno vježbanje, pogotovo istezanje i joga. Akupunktura se više ne nalazi na listi terapija, jer nema dovoljno dokaza da je korisna.